Akár egyetlen Igazért

Ábrahám alkudozása sokak számára a legjobb pillanata Ábrahámnak, sokan úgy gondolják (hallottam igehirdetést is róla), hogy milyen rendes Ábrahámtól, hogy a szeretteiért könyörög. Úgy tartjuk számon ezt a találkozást, mint Ábrahám a csodálatos békeszerző, akinek annyira fontos Lót és általában, milyen szép dolog amit tesz. Milyen JÓ ember ez az Ábrahám...

Aztán kicsit elgondolkodunk, amikor elővesszük ezt a történetet és egészében nézzük. Ábrahám nagy jó cselekedete tehát az lenne, hogy Isten megkíméli Sodomát és Gomorát Lót miatt. Csakhogy ez a „jó” Isten számára „nem jó”. Isten kész tervvel érkezett: Sodoma és Gomora elpusztításának tervével. Hogy mekkora BAKLÖVÉS VOLT az amit mi elsőre JÓNAK LÁTUNK Ábrahám cselekedetében az bizonyítja, hogy Ábrahámnak fogalma sincs arról igazából, hogy miért is imádkozik.
Ábrahám elképzelése szerint van 50 igaz a két városban együttvéve. Nem ismeri a helyzetet amiért könyörög. Istent
IGAZSÁGTALANNAK tartja, mert ő azt hiszi van 50 igaz... Még azon az áron is JÓ AKAR LENNI, hogy belemegy egy olyan beszélgetésbe, amelyben Istent IGAZSÁGTALANNAK tartja, hiszen milyen igazságtalan dolog 50 igazat is elpusztítani a bűnösökkel.
ÁBRAHÁM úgy imádkozik, hogy JÓ A SZÁNDÉKA, Lóték miatt félti a várost, DE ROSSZ A HELYZETISMERETE és alapvetően a kérése szerint Istennek a bűnt nem kellene megbüntetnie, Istennek nem kellene közbelépnie az erkölcstelenség láttán -tgekintettel az 50 feltételezett igazra, akik nem léteznek-, ami TELJESEN SZEMBENÁLL ISTEN JELLEMÉVEL és IGAZSÁGÁVAL.

Amikor valamilyen célért imádkoznak az emberek, nem is gondolnak bele, hányszor mennek szembe Isten tervével. Aztán persze nem az történik amit kérnek Istentől és megállapítják: ISTEN NEM HALLGATOTT MEG. Dehogy nem... csak nem az volt a terve.
Az emberek és különösen a keresztény emberek szeretnek JÓK lenni. Szeretnek ÁLDOTTAK lenni. Ezzel nincs is semmi baj, csak ha jók akarunk lenni és áldottak akarunk lenni, nem
a magunk jóságát kell hajtani, hanem akkor vagyunk igazán jók és akkor tiszteljük igazán az Urat, ha nem a mi gondolatunkért, szándékunkért, hanem az Ő AKARATÁÉRT imádkozunk.
ISTEN A SZÍNFALAK MÖGÉ LÁT, MI NEM. Nem tudunk, vagy nem merünk, sokszor nem akarunk a színfalak mögé látni, mert jobb JÓNAK LENNI, mint igazságosnak. Ha Ábrahám ugyanúgy a színfalak mögé látott volna mint Isten, akkor azt kérte volna: Uram, hozd ki onnan a nem romlottat, a romlottat pedig belátásod szerint kezeld.
De sokszor imádkozunk gyógyulásért, anélkül, hogy tudnánk, mi van a színfalak mögött. Sokan a békesség látszatáért még azt is inkább elhiszik, bemagyarázzák maguknak, hogy nem látszatbékességről van szó. Sokan a látszatbékességért még a képmutatást is inkább vállalják, mint a feszültség forrásának feltárását. De sokszor imádkozunk békességért, amikor a felszín alatt egy feszültség, meg nem oldott helyzet feszül, amit a békesség csak elfedne, látszat lenne és nem tartalom, hiszen a tartalomra, a feszültségre a
megoldatlan helyzetre inkább nem akarunk figyelni, csak meglegyen a békesség...
ÁBRAHÁM EZT TESZI... inkább meneküljön meg az egész város, csak ne legyen konfliktus. Legyen békesség inkább... inkább ne fedje fel Isten, mi van a színfalak mögött, hanem menjen tovább... De mi lett volna Lót lányaival, ha Isten nem avatkozott volna bele?
Igen. Amikor Isten a mélyre néz, amikor Isten ujja felkavarja az állóvizet, amikor Isten beavatkozása miatt felkavarodik a szenny, felszínre kerül, hogy milyen romlottság van, az kellemetlen, annál talán a látszatbékesség is jobb, de Lót és családja életben maradása múlott azon, hogy Isten benézett, bement és benyúlt a város romlottságát jótékonyan takaró színfalak városfalak mögé... Hiszen kívülről milyen szép volt ez a környék... Lótot is becsapta. Kívülről milyen jónak, békésnek nézett ki minden. Pedig ez csak a látszat volt. De jó lenne, ha Isten is csak ennyit látna, amennyit mutatunk magunkból és tovább menne... De gondolj bele. Amikor Isten felkavarja az állóvizet,
amikor talán fájdalmas döntést hoz Isten, amikor lelepleződik a falak mögötti valóság... Isten ÉLETET AKAR MENTENI... Hiszen Isten Lótért is jött, nem csak Sodomát ítélni...
Ilyen az Isten szeretete. Elválasztja az ocsút és a jót, a korpát és a tiszta búzát, nem csak egy-egy embercsoporton belül, nem csak egy családon belül, de egy emberen belül is. Ilyenkor Isten ITÉL, de nem azért, hogy öljön és továbbmenjen, hanem, hogy megmentse a megmenthetőt.
De sokszor támadtak már: mért ítélsz meg engem? Mért szúrod ki ezt vagy azt a hibát? Mért nem törődsz a jóval? Bizony, Ábrahám ugyanígy alkudozott Istennel. Mért nem törődsz azokkal akik jók? Mért látod gonosznak a várost, amikor van benne jó is?
Csak gondolj bele. Ha Isten NEM ÉLETETMENTENI AKARNA, AKKOR TÁVOLBÓL IS TUDNA BÜNTETNI. De Isten annyira szereti a jót, annyira szereti az ártatlant, annyira értékesnek tartja a tisztát, hogy a megmentéséért még a mocskos Sodomába is bemegy... Gondolj erre, amikor Isten megmutat benned valami fogyatékosságot,
valami gonosz dolgot, valamit amit förtelmesnek vagy taszítónak lát... gondolj bele: beléd nézett, mert a JÓT AKARJA megszabadítani benned a gonosztól. Távolból is elvehetné az életedet, lemondhatott volna rólad, de nem tette: küldött valakit, valakiket, angyalokat, vagy egy Igét, helyezett a szívedre, amivel ami által BELÉDNYÚLT és rámutatott a bűnre: hogy megmentse ami még jó...
Mi lenne veled, ha Ábrahám kívánsága szerint veled sem foglalkozna Isten, hagyna olyannak amilyen vagy és továbbmenne? Mi lett volna Lót lányaival, ha Isten Ábrahámra hallgat?

De hát akkor hogy imádkozzunk? Akkor hogy nézzünk Istenre? Hogy szóljunk hozzá, ha nem tudjuk mivel megyünk éppen szembe az Ő tervével?
Az igazi imádság az, amikor nem mi imádkozunk, hanem ISTEN IMÁDKOZIK ÖNMAGÁHOZ ÁLTALUNK. Amikor a szánkon nem az emberi kívánságlistánk szólal meg, hanem engedjük, hogy Isten mondasson ki velünk olyan szavakat, amelyek Őróla szólnak, amelyek által Ő BENNÜNKET AKAR FORMÁLNI.
Ki az aki megtanított minket
imádkozni? Ki az aki azt mondja: „legyen meg a TE akaratod, a TE országod törvényszerűségei valósuljanak meg itt ezen a földön is, ahogy a mennyben, Atyám nem azt akarom, hogy megtedd amit ÉN akarok, hanem azt tedd meg AMIT TE AKARSZ... „ Ki az aki velünk együtt könyörög az Atyához és szüntelenül esedezik ÉRTÜNK? Hidd el, hogy a legtökéletesebbet mutatja meg Jézus. Nála nem tudsz tökéletesebb lenni. Engedd, hogy Isten az imádságod által magát dicsőítse meg. Nem kell, hogy jobb legyél mint Isten, hogy tanácsokat adj neki, inkább alázatosan fogadd el, hogy az Ő AKARATA LEGYEN MEG, S HA AZ MEGVIZSGÁLÁS, AKKOR AZ, HA AZ MEGÍTÉLÉS AKKOR AZ. ENGEDD BÁTRAN, HOGY ISTEN BELÉD NÉZZEN, HOGY ISTEN MEGITÉLJE AMI A FALAIDON BELÜL VAN, NEM KELL FÉLNED TŐLE. ENGEDD, HOGY ISTEN LELEPLEZZE BENNED AZT AMIT MÁSOK NEM LÁTNAK, ENGEDD, HOGY ISTEN MEGITÉLJE BENNED AZT AMIT MÁS NEM IS ISMER ÉS OLYAN SIKERESEN TAKARGATTÁL EDDIG A LÁTSZATHARMÓNIÁT MUTATVA MÁSOK ELŐTT, ELŐTTE ÚGYSEM TUDOD.
HADD NÉZZEN BELÉD, AZÉRT JÖTT. NEM KELL
FÉLTENED MAGAD ISTENTŐL, nem kell félned Isten ítéletétől, HA EL TUDOD ENGEDNI, amit ő bűnnek ítél a falakon belül az életedben a családodban, a szívedben.
Arra gondolok hogy mért ne engednénk, hogy Isten megmutassa nekünk kik is vagyunk valójában, ha olyan romlottak, hogy kemény kézzel kell tennie, akkor úgy elhagyjuk ezt a romlott testet, az elragadtatáskor, mint Lót és családja Sodomát. Mért félnénk, ha Isten belénk nyúlna és megvizsgálna... mit találna a színfalak mögött...? Romlottságot? Képmutatást, esendőséget? Igen, arra kemény ítélet vár Isten előtt... de Hidd el, Ábrahám legnagyobb jóságában sem tud olyan jó lenni, ahogy egy ember sem akármilyen jónak tetteti magát, mint Isten. ÁBRAHÁM 50 IGAZAT KERESETT SODOMÁBAN, MAJD 45-ÖT ÉS ÍGY TOVÁBB TÍZIG. ÁBRAHÁM JÓSÁGA SZERINT TÍZ IGAZÉRT MEG KELL KÖNYÖRÜLNIE ISTENNEK. NOS ISTEN SOKKAL JOBB MINT ÁBRAHÁM. AMIKOR Ő BELÉD NÉZ, NEM ÖTVEN IGAZAT KERES BENNED, CSAK EGYET. AKI IMÁDKOZNI TANÍTOTT HOZZÁ. AZ ÚR JÉZUST. EGYEDÜL Ő AZ IGAZ. HA Ő AZ EGYETLEN FIA
BENNED VAN, BENNE ÉL A SZÍVEDBEN, RÁ VALÓ TEKINTETTEL RAJTAD IS KÖNYÖRÜLNI FOG, A TE ÉLETEDET IS MEGTARTJA.

(P.Szabó Barnabás)

Értékeld a cikket: 
No votes yet