A kasza kikalapálása nem késlelteti a kaszálást

Modersohn Ernő:
A kasza kikalapálása nem késlelteti a kaszálást

Egyszer ezt olvastam egy újságban, és nekem sok mindent mondott. Áldás lett számomra, és ezért szeretném ezt az áldást továbbadni. Az aratás ideje közel van. Nos, a rétet le kell kaszálni.
De hogyha valaki arra megy, akkor azt látja, hogy a kaszákat kikalapálják. Ott ül egy földműves, és körbekalapálja a kaszáját. Semmiféle csorba nem lehet rajta. Élesnek kell lennie az aratásra.
Újra és újra ráütnek a kaszára, s ez biztosan eltart egy negyed óráig.

Végre kikalapálták a kaszát. Elkezdődhet az aratás. Egy izmos földműves kihozza a kaszát, és a fű a földön hosszú rendbe dől, de amikor a rét egy részét lekaszálja, szünetet tart. Előveszi a fenőkövét, és megfeni a kaszát. Így a munka tovább haladhat.

Ha valaki a mezőgazdasághoz egyáltalán nem ért, azt gondolhatná, hogy a kasza kikalapálása elveszett idő volt, mint ahogy a fenés is.
De itt érvényes ez a mondat: A kasza kikalapálása nem késlelteti a kaszálást. Ez semmi esetre sem elveszett idő. Sőt, ellenkezőleg! Egy jól kikalapált kaszával a munka sokkal jobban megy. Erőt lehet vele megtakarítani. Egy életlen kaszával sokkal nehezebb dolgozni, mint egy élessel. Több erőkifejtésbe kerül ha a szerszám életlen.

Nekem nincs rétem, amit le kellene kaszálnom. Az én munkám egészen más. Sok levelet kell írnom. Gyakran olyan sok levelet kell írnom, hogy sóhajtozok a teher alatt, ami a szívemen van. Sok esetben kérnek tőlem tanácsot és segítséget.

Be kell ismernem, hogy gyakran mogorva és bosszús vagyok, és ezt kérdezem: Nincs ezeknek az embereknek otthon valakijük, akiket meg tudnának kérdezni? Mindig éppen engem kell megkérdezniük?

De ha az ember ilyen hozzáállással megy dolgozni, akkor a levelekre adott válaszokban biztosan érződik majd a kedvtelenség, amellyel megírták. Időben láttam meg az üzenetet a kasza kikalapálásában, és a szívemmel elfogadtam. Mielőtt a
levélhegyeimhez megyek, hogy megválaszoljam, most első dolgom a kaszát kikalapálni, ami azt jelenti, hogy imádkozom. Kérem Istent, legyen kegyelmes hozzám, hogy a különböző szükségekre felülről való bölcsességgel
tudjak válaszolni, olyan tanácsot adjak, amely valóban segíthet. Ha a munkába így kezdek, akkor
minden jobban sikerül, mint saját erőmből. És minden alkalommal, tartok egy kis szünetet levélírás közben, hogy a kaszát megfenjem. Ez pedig egy lélegzetvételnyi ima. Aztán újra dolgozok. Rájöttem, hogy az imádkozás nem időveszteség, mint ahogy ezt sokan gondolják: ellenkezőleg, időnyereség, mert a munkát hamarabb befejezhetem, mintha a saját erőmből
tenném.

Az imádság még erőmegtakarítás is, mint a kikalapálás és a kasza megfenése. Nem kell saját magam erőlködnöm, hogy a helyes szavakat megtaláljam, hanem megadatik nekem.

Sokkal hamarabb végzünk munkánkkal, és jobb minőségű is lesz, ha imában előkészítjük és kísérjük. Nos, nem tudom, mi a te munkád. Talán nem kell egy rétet
lekaszálnod, és lehet, hogy nem kell sok levelet írnod. De a munkádhoz ez a tanács neked is jól jöhet: A kasza kikalapálása nem késlelteti a munkát. Mielőtt elmész dolgozni a konyhába, a hivatalba, a boltodba, az iskolába, a műhelybe, a földedre ? ne sajnáld idődet arra, hogy a kaszádat kikalapáld, ami azt jelenti, hogy a munkádat készítsd elő imával.

Ha a munkádat elkezdted, tarts egy kis időt megfenni a kaszádat, vagyis végy egy lélegzetvételnyi időt az imádkozásra. És meg fogod tapasztalni, amit én is átéltem: Az imádság időnyereség és erőmegtakarítás!

Értékeld a cikket: 
No votes yet